arhitekt

Prenova podstrešnega stanovanja

Podstrešje, prefinjenost in kompleksnost. Tri besede, ki gredo skupaj le pod nadzorom izkušenih arhitektk.

ambient

Stanovanje, ki se nahaja v šestem nadstropju stare stavbe, sta prenovili arhitektki studia DCCP, Caroline Delolmo in Pauline Cabouret. Stanovanje je bilo prej pod-podstrešno, toda odločili sta se izkoristiti dodaten prostor pod streho in s tem ustvariti večji volumen, na vrh pa dodati mezanin ter dodatno sobo za goste. S povišanim stropom sta sobam dodali še več svetlobe.

Arhitektki studia DCCP izjemno poudarjata dizajn v njunih interierjih. V tem primeru sta kot ključna elementa uporabili stol »Bolt« oblikovalcev La Chance ter stol »Metulj« v barvanem tekstilu, usnju in bakreno barvanemu železu. Pohištvo sta za ta projekt tudi izdelali sami – šesterokotna miza je sestavljena iz dveh starih miz, položenih na betonske kocke. Vsi ti predmeti in njihove značilne oblike dajejo prostoru kompleksnost in prefinjenost.

Na dnevno sobo popolnoma odprta kuhinja je zelo minimalistična: vsi kuhinjski pripomočki so skriti v omaricah brez ročajev, tako da celotna delovna površina vedno izgleda čista in urejena. Kamnita tla v kuhinji ter poslikava na kuhinjski steni sta temen kontrast drugače popolnoma belemu prostoru.

Ustvarjena atmosfera je mešanica udobja in izčiščenosti, kjer se materiali prepletajo in ustvarjajo popolno harmonijo: jeklo je soočeno z lesom in tekstilom. Tudi svetloba je zelo pomembna – ambientalno svetlobo sta arhitektki ustvarili z visečimi žarnicami, ki dajejo toplo in nežno svetlobo, hkrati pa nudijo različne stopnje jakosti.

Okno med sobama je glavni element stanovanja, saj vizualno poveže celotno stanovanje in prinaša svetlobo iz ene sobe v drugo – seveda pa ga lahko po želji zastremo.

Vir in fotografije: HomeDSGN